Dit is wat jullie willen weten! De bestgelezen artikelen op mijn site zijn de afgelopen jaren:
- Endometriose
- Botontkalking
- Urineverlies
- Wat is een verpleegkundig overgangsconsult
- test: Ben ik in de overgang
Speciaal voor de week van de overgang highlights en links
Bij endometriose groeit er weefsel buiten je baarmoeder, dat reageert op de hormoonschommelingen van je cyclus. Het is een pijnlijke aandoening. die nog slecht herkend wordt. Ook na de overgang blijft dit weefsel bestaan, en zorgt voor pijn. Operatief verwijderen is vaak de enig werkbare optie. Je cyclus kennen en je pijn noteren kan een eerste stap zijn naar herkenning, diagnose en behandeling.
Botontkalking is spreektaal voor een proces waarbij de kracht van je botten afneemt, onder invloed van hormonen. In en na de overgang zijn je botten dus minder sterk, tenzij je er iets aan doet. Ook vrouwen die niet meer menstrueren om een of andere reden, kunnen te maken hebben met botten die broos zijn, door het wegvallen van het botversterkende hormoon. Meten van je botsterkte geeft inzicht en krachttraining en een afgewogen dieet (met supplementen) kan erger voorkomen.
Urineverlies is een vervelende bijkomstigheid door het minder sterk zijn van je bekkenbodemspier, onder invloed van je veranderende hormoonspiegel in de overgang. Je kunt er iets aan doen… als je weet hoe. Bijkomend voordeel van het versterken van je bekkenbodemspier is dat je seksuele ervaring ook prettiger kan worden. Mooi meegenomen, toch?
De test: ben ik in de overgang maakt veel vrouwen bewust van enkele klachten die ook horen bij de overgang. Omdat veel kennis over de overgang nog niet bij iedereen gemakkelijk besproken wordt, weten veel vrouwen van 40 nog niet wat hen te wachten staat. Ook vrouwen die vervroegd in de overgang raken, zijn soms pas heel laat op de goede weg, omdat ze essentiële informatie niet aan elkaar kunnen koppelen. De test levert je de kennis op die je nodig hebt om vervolgstappen te zetten in dit proces. Want vergeet niet: de overgang raakt alle vrouwen, maar niet iedereen heeft dezelfde klachten. Net als de puberteit, duurt de overgang enkele jaren en is kennis je redding.
Week van de Overgang 2025
In de week van de overgang geven mijn collega’s van de beroepsvereniging en ikzelf talloze lezingen en interviews. Misschien kun je meedoen, kijk dan waar ik spreek. Of misschien wil je het er liever met je baas over hebben met een van mijn e-boeken.
Laten we met z’n allen gewoon de overgang zien voor wat het is, een levensfase. Niet meer en niet minder. Ik doe m’n best je te helpen ermee te dealen.
Workshops
Woon je in Heerenveen en herken jij je in de omschrijving, kom dan naar de workshop: “Overgang voor vrouwen met ADHD, Autisme en andere psychische kwetsbaarheden. “ op maandag 14 april.
Andere workshops in de week van de overgang 2025: meerdere zorginstellingen in Friesland, voor Woman Inc spreek ik in Ede.
(online) Consult voor jezelf
Een verpleegkundig overgangsconsult duurt een uur. De verpleegkundige heeft na haar studie nog een Post-HBO opleiding erbij gedaan en houdt actuele ontwikkelingen en richtlijnen goed bij. Je kunt veel kennis ophalen, ik ben onafhankelijk. Overgangsverpleegkundigen verkopen geen pillen, of dure behandelingen, ze verkopen hun kennis. Je kunt terecht met al je vragen over jouw unieke situatie. Maak een afspraak in Leeuwarden, Bolsward, Harlingen of op Terschelling (maandags).