Urineverlies in de overgang

Urineverlies, blaasontstekingen & de overgang

Urineverlies, blaasontstekingen & de overgang

Ongewild urineverlies en blaasontstekingen? Een van de vervelendste symptomen van de overgang. Hoe komt het, en wat kun je doen? In dit blog alle algemene uitleg die je als vrouw nodig hebt.

wat je ook doet, ga niet minder vocht innemen! Want het probleem zit niet bij hoeveel water je drinkt

Problemen met je urine komt als gevolg van te weinig oestrogeen waardoor vrouwen in de overgang te maken krijgen met:

  • Verslapping van het bindweefsel
  • Verzakking van bekkenbodemspieren
  • Dunner wordend slijmvlies in de plasbuis
  • Verkorting van de plasbuis
  • Verminderde antibacteriële bescherming van de blaaswand
  • Makkelijker opstijgende darmbacteriën die blaasontsteking veroorzaken
  • Veranderde blaassamentrekkingen, overprikkeling

Blaasontsteking

Na de overgang krijgt één op de tien vrouwen te maken met steeds terugkerende blaasontstekingen (vaak en kleine beetjes plassen) en pijn bij het plassen.

Oestrogenen hebben invloed op de slijmvliezen van de vagina en die van je urinebuis. De slijmvliezen van de vagina produceren na de overgang minder vocht. Dit vocht was door zijn zuurgraad een bescherming tegen schadelijke bacteriën.

Ook verdwijnen onder invloed van veranderende hormoonspiegels bij veel vrouwen na de overgang de zogenaamde lactobacillen. Dit zijn van nature voorkomende melkzuurbacteriën die een beschermende werking hebben.

Na de overgang zijn er dus meer schadelijke bacteriën en minder beschermende bacteriën in de vagina. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang is het slijmvlies van de urinebuis dunner geworden. De schadelijke bacteriën kunnen nu dus makkelijker binnendringen, waardoor er eerder een infectie zoals een blaasontsteking kan ontstaan.

Algemene adviezen om blaasontsteking te voorkomen:

  • veel drinken
  • bij aandrang gaan plassen
  • goed uitplassen
  • direct na het vrijen gaan plassen

Profylaxe Cranberrytabletten of D-Mannose kunnen helpen een blaasontsteking te voorkomen. Wanneer je per jaar drie of meer blaasontstekingen doormaakt, komt je in aanmerking voor een profylactische behandeling (behandeling om ziekte te voorkomen) met antibiotica, alleen via je huisarts.

Oestrogeen
Bij steeds terugkerende blaasontstekingen na de overgang kan de huisarts ook oestrogeenhormoon voorschrijven in de vorm van vaginaaltabletten of een vaginaalcrème. Oestrogeen in vaginaalcrème heeft de voorkeur; het heeft weinig bijwerkingen plus het herstelt het vaginaslijmvlies. Hierdoor verminderen ook vaginale overgangsklachten als droogheid, een branderig gevoel of pijn bij het vrijen. Het kan wel een aantal weken tot zelfs maanden duren voordat het vaginaslijmvlies hersteld is.

Lactobacillen
Er is recent ook onderzoek gedaan naar het effect van capsules met lactobacillen op het voorkomen van blaasontstekingen. Ze zijn minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet zo vreselijk groot. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, wat bij antibiotica een groot probleem is.

Verzakking bekkenbodemspieren

Vaak moeten plassen als gevolg van een verzakking is een reden om naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Zij kan je met de juiste oefeningen helpen om je spieren aan te sterken. Dat kan ook voor je nachtrust heel veel verschil uitmaken! Je hoeft er dan minder vaak uit en kunt doorslapen. Ook kan zij je adviseren hoe de evt. verzakking verholpen kan worden/ jou doorverwijzen.

Overprikkelde blaas

Bij een overprikkelde blaas is leefstijl belangrijk.
Blijf voldoende water drinken, evt. minderen van koffie, thee en alcohol als je dat gebruikt.

Verpleegkundig Overgangsconsult

Ik ben overgangsverpleegkundige en kan je adviseren. Een consult bij mij is een uur, waarin we veel kunnen bespreken. Urineverlies is vaak goed aan te pakken evenals voorkomen van blaasontstekingen. Ik denk graag met je mee.

  • Maak je een afspraak? Je kunt zelf een afspraak inplannen in Friesland (Leeuwarden, Bolsward, Harlingen) of op Waddeneiland Terschelling. Bij uitzondering kan ik ook een videobelafspraak maken, als je erg ver uit de buurt woont, meestal kan ik je doorverwijzen naar een andere specialistisch verpleegkundige. Afspreken van een consult kan het beste via deze pagina.

Dit vind je ook interessant