Dit is deel 2 van een serie berichten over Hormoon Suppletie Therapie HST voor vrouwen in de overgang. Voor sommige vrouwen bieden de meest gegeven manieren om de overgang te verlichten, te weinig effect. Zij hebben misschien baat bij HST. (Nog niet gelezen? Lees hier deel 1)
Twee soorten hormonen in HST
Om overgangsklachten effectief te behandelen met hormoontherapie worden 2 soorten hormonen ingezet. Estradiol (Oestradiol is hetzelfde) en Progesteron. Estradiol is hét vrouwelijke hormoon. Progesteron is tegelijkertijd nodig om het baarmoederslijmvlies te beschermen tegen overmatige aangroeien van het baarmoeder slijmvlies en om onvoorspelbare bloedingen en en in het ergste geval het ontstaan van baarmoederkanker te voorkomen. Er is één uitzondering waarbij progesteron niet nodig is, dat is bij vrouwen die geen baarmoeder meer hebben.
Beide hormonen worden door vrouwen zelf gemaakt in de vruchtbare levensfase. Als een eiblaasje (follikel) waarin de eicel zit groeit in de eierstok wordt estradiol gemaakt, dit hormoon maak je gedurende de hele cyclus. Progesteron wordt gemaakt na de eisprong, tijdens de tweede cyclushelft.
In de door artsen voorgeschreven overgangshormonen die verstrekt worden op recept door apotheken zit altijd estradiol. Dit is het bio-identieke hormoon, het ziet er precies hetzelfde uit als het estradiol dat vrouwen zelf maken in een cyclus. Het wordt ook wel 17β-estradiol genoemd. Daarnaast zit er in die middelen vaak een progestativum. Progestativa zijn synthetische hormonen die werken zoals progesteron, maar ze zijn niet bio-identiek. In middelen tegen de overgang zit nooit bio-identieke progesteron. Dit heeft te maken met patenten die worden gegeven aan de farmaceutische industrie. Middelen die bio-identiek zijn, dat wil zeggen dat ze in de natuur voorkomen, kunnen niet gepatenteerd worden.
Volgende week een nieuw deel in deze zomerserie. Wil je een afspraak maken met een verpleegkundig overgangsconsulent? Dat kan in Leeuwarden, Bolsward, Harlingen of Terschelling. Je kunt zelf je afspraak inplannen. Lees meer over tarieven en vergoedingen.