borstkanker In oktober is er jaarlijks aandacht voor en dat is nodig

Het is borstkankermaand

Aan borstkankermaand (oktober) komt alweer een eind, maar dat is nog geen eind aan deze rotziekte.

Dankzij alle goede aandacht in de media deze maand, hoop ik dat er meer vrouwen hun borsten de aandacht geven die ze verdienen.

Afsluiter van borstkankermaand is daarom dit artikel in de vorm van vraag + antwoord:

  1. Waarom is de borstkankermaand na zoveel jaar, nog steeds belangrijk?

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen. Gelukkig zijn er al veel stappen gemaakt en overleeft op dit moment negen van de tien vrouwen de ziekte na vijf jaar. Maar we zijn er nog niet. Wat ook goed is om te weten; daarnaast heeft de groep vrouwen die de borstkanker overleeft, veel klachten. Denk aan vervroegde overgang, vermoeidheid, relatieproblemen, maar ook fysieke klachten als zenuwpijn of andere pijnen. Daarom is aandacht voor deze vreselijke ziekte die vrouwen én mannen kan treffen, nog hard nodig.

2. Hoe vaak moet ik mijn borsten controleren?
Vroeger zei men om maandelijks te controleren. Het is niet wat we nu zeggen. Het is niet aan te raden om je borsten structureel te controleren. Het is belangrijk om je borsten te kennen en veranderingen te voelen/zien.

Structureel controleren heeft nadelen zoals dat de klad er toch na een tijdje inkomt. Bovendien, als je het wel volhoudt om regelmatig je borsten te checken : je merkt dan veranderingen minder goed op. Dus; niet perse omdat het in je agenda staat, maar wel goed blijven voelen. Ken je borsten goed, en trek bij veranderingen aan de bel.

3. Welk symptoom van borstkanker komt het vaakst voor?
Onderzoek laat zien dat 60 procent van de patiënten een knobbeltje had. Andere symptomen die kunnen voorkomen, zijn pijn (die langer dan vier weken aanhoudt), ingetrokken tepel, verandering van vorm/grootte, bultje, jeuk (die langer dan vier weken aanhoudt), sinaasappelhuid of een dikgeworden ader.

4. Hoe voelt zo’n knobbeltje aan?
Een knobbeltje of plekje is net wat stugger en harder dan het borstweefsel hoort te zijn. Een knobbeltje kan op verschillende manieren aanvoelen: glad en rond als een knikker, of als een verdikte schijf, of als een strengetje achter de tepel.

5. Wat gebeurt er als je een knobbeltje voelde en je huisarts stuurt je door naar het ziekenhuis?

Een eerste consult begint meestal met een gesprek en lichamelijk onderzoek door de chirurg of door een verpleegkundig specialist. Dit is de start van het onderzoek naar borstkanker. De verpleegkundig specialist of mammacareverpleegkundige is vaak je aanspreekpunt. Zij begeleidt patiënten tijdens de onderzoeken en het behandeltraject. Stel je vragen.

Na het gesprek en lichamelijk onderzoek wordt een mammografie gemaakt en soms ook een echografie van de borst. Als er op deze beelden een verdachte plek te zien is, worden met een biopsie weefsel en/of cellen uit het lichaam gehaald. Een patholoog onderzoekt je cellen verder in een laboratorium. Dit onderzoek geeft informatie over de eigenschappen van de mogelijke tumor. Zodra alle onderzoeken zijn afgerond, is het wachten op de uitslag. Deze wordt uitgebreid besproken door een team van medisch specialisten, zoals chirurg, radioloog en patholoog. Daarna heb je weer een gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist over de resultaten van de onderzoeken en over jouw behandelplan.

6. Kun je iets doen om borstkanker te voorkomen? Een gezonde leefstijl helpt altijd, het zorgt ervoor dat je de kans op borstkanker verkleint. Denk hierbij aan veel bewegen, gezonde voeding, geen of weinig alcohol en ook geen tabak of tabakachtigen.

Ook wanneer je gezond leeft, kan borstkanker je toch treffen. Blijf alert op je huid en borstweefsel. Ben je toch gediagnosticeerd? Help jezelf met veel zelfliefde. Jezelf verwijten maken helpt niks. Negen op de tien vrouwen komt deze periode goed door.

Wil je meer lezen, kijk op borstkanker.nl Wil je een afspraak maken met een verpleegkundig overgangsconsulent? Ik werk ik Leeuwarden, Bolsward, Harlingen en op Terschelling. Je kunt zelf een afspraak inplannen. Ik ben ook beschikbaar om trainingen te geven over de overgang op de werkvloer. Daarnaast kun je op mijn site veel artikelen lezen en e-boeken downloaden.

Foto Sinnita Leunen

Dit vind je ook interessant