Stef Boes, overgangsverpleegkundige maakt een foto op het strand

Wat is een Overgangsverpleegkundige?

Opleiding

Een overgangsverpleegkundige heeft na het volgen van de inservice opleiding of Hoger Beroepsopleiding Verpleegkunde (HBO-V), de specialisatie ‘Overgangsconsulent’ afgerond. De specialisatie volg je aan Breederode, de enige hogeschool in Nederland waar je deze HBO+opleiding kunt volgen. Niet alleen verpleegkundigen kunnen zich hier specialiseren in de overgang, ook andere BIG geregistreerde zorgverleners zoals bijv. fysiotherapeuten kunnen de opleiding volgen.

Beroepsvereniging

Wie na afronden van de specialisatie lid wil worden van de beroepsvereniging VVOC, heeft een BIG registratie naast het diploma Overgangsconsulent nodig. Daarna mag je als overgangsconsulent met eigen praktijk aan de slag, of werken op een menopauze poli of in een vrouwenkliniek.

Meer overgangsverpleegkundigen nodig

Ik denk dat meer kennis over de overgang, hard nodig is. Daarom doe ik meer dan alleen mijn eigen praktijk. Ik was actief in het bestuur van de beroepsvereniging en elk jaar begeleid ik stagiaires van de opleiding, die het vak willen leren in de praktijk. Dat doe ik niet alleen. Veel collega’s van de VVOC zetten zich hier voor in.

Daarnaast ben ik sinds 2021 jaar gastdocent bij Breederode en geef ik les aan de overgangsconsulenten in spé over psychiatrische klachten in de overgang. Ik spreek vanuit 20 jaar werkervaring binnen de GGZ. Want ik heb eerder een andere post HBO opleiding afgerond -sociale psychiatrie- en heb ruim 12 jaar ervaring als praktijkondersteuner GGZ in huisartsenpraktijken en daarnaast 10 jaar ervaring als overgangsverpleegkundige.

Als je mij als gastdocent hebt

Aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam probeer ik mijn kennis, werkervaring en enthousiasme in de sociale psychiatrie binnen de GGZ en uit mijn overgangsverpleegkundige praktijk, over te brengen.
Ik vind het geweldig en nuttig om toekomstige overgangsconsulenten bij te kunnen scholen over de psychiatrie en veel voorkomende klachten zoals:

  • depressie
  • angst en paniekklachten
  • stemmingsklachten
  • burn-out
  • ADHD
  • PMS en PMDD

Hierboven staan de klachten die kunnen toenemen of ontstaan in de verschillende fasen van de overgang.

Want de vraag in de spreekkamer is zo vaak: Wat is er met mij aan de hand? Is het de overgang of…… dat is -zeker wanneer je dat voor het eerst meemaakt- als vrouw lastig. Weet je eenmaal wat het is, dan zijn er natuurlijk ook vervolgvragen: wat doe je wel en wat doe je niet?

Op de foto zie je mij foto’s maken op het strand, dat doe ik graag. De foto’s die ik maak zie je terug bij de berichten.

Dit vind je ook interessant