Endometriose heb je je hele leven

Ja, helaas. Endometriose heb je je hele leven. Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, in de buikholte voorkomt. Naar schatting een op de tien vrouwen hebben het. Tot voor kort was het soms een lange tocht voordat zij de juiste diagnose kregen.

Wat is endometriose?

Endometriose reageert onder invloed van de hormonen die je cyclus reguleren. Endometriose is een chronische ontstekingsziekte. Weefsel dat lijkt op het slijmvliesweefsel (het endometrium) dat de baarmoeder bekleedt, groeit bij deze ziekte buiten de baarmoeder; bijvoorbeeld rond de eierstokken of de darmen. Het slijmvliesweefsel groeit en neemt af tijdens de menstruatiecyclus. Vanuit de baarmoeder stroomt het afgebroken slijmvlies en bloed elke maand weg. Maar vanuit andere plekken in de buikholte kan dat niet. Dat leidt tot chronische ontsteking, verklevingen en hevige pijn.

Hoe bestrijd je de pijn?

Om de symptomen te onderdrukken worden cyclus onderdrukkende medicijnen, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, ingezet. Deze slik je dan continu, hierdoor menstrueer je niet meer en zullen ook je klachten minder worden.

Endometriose na de overgang?

Na de overgang kun je nog steeds pijnklachten ervaren. Endometriose verdwijnt helaas niet zomaar met de jaren, hoewel men dat vroeger wel dacht. De ziekte verdwijnt niet door het gebruik van medicatie en ook niet na de overgang. De enige manier om endometriose te verwijderen is dit operatief weg te halen. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer ziekenhuizen die zich hierin specialiseren.

Helaas is het operatief verwijderen van de endometriose echter geen garantie dat de klachten zullen verdwijnen. Er zijn vrouwen die na een operatie jarenlang klachtenvrij zijn, de een met medicatie de ander zonder. Er zijn ook vrouwen die ondanks de operatie klachten houden. Soms doordat de endometriose niet geheel verwijderd kon worden. Soms doordat de endometriose terugkomt, soms doordat er zenuwen getriggerd zijn die pijnklachten blijven geven.

Elke vrouwenlichaam is anders

Om de ziekte goed te kunnen behandelen moet er een goed persoonlijk behandelplan gemaakt worden. Er is niet één oplossing die voor iedere vrouw of iedere situatie geschikt is. Zoals hierboven al aangegeven is het operatief verwijderen van het endometriose weefsel een mogelijke behandeling. Echter is dat niet altijd nodig of misschien wel niet mogelijk. Endometriose kun je in verschillende “gradaties” hebben. Hierbij zijn er vrouwen zonder klachten, met incidenteel klachten, met constant klachten en vrouwen met ondragelijk grote pijnklachten.

Samen met haar en afhankelijk van de levensfase waarin de vrouw zich bevindt wordt er een behandelplan opgesteld. Dit kan ofwel een medicamenteuze behandeling zijn, een afwachtende behandeling, of gecombineerde behandeling van medicatie en operatie. Wat er bij jou past hangt van een aantal factoren af. Goede informatie vind je bij de Endometriose Stichting.

Overgangsverpleegkundige

Als je behoefte heb aan een uitgebreid consult om het over jouw eigen situatie te hebben, maak dan een afspraak voor een consult met mij in Friesland. Ik werk in Leeuwarden, Bolsward en Harlingen en op Terschelling. Ik ben specialistisch verpleegkundige met een eigen praktijk. Een overgangsverpleegkundig consult duurt een uur met een vaststaand tarief en wordt soms door je aanvullende verzekering vergoed.

Lees ook mijn oudere blog over endometriose (november 2023)

Dit vind je ook interessant