Steeds meer moeite met opstaan uit een diepe stoel? Ben je tussen de 45 en 60*? Lees over de overgang en gewrichten:
Je lichaamshormonen veranderen in de overgangsjaren. Doordat je lichaam minder oestrogeen produceert, maakt het ook minder collageen aan. En dat kan je voelen doordat je sneller spier- en gewrichtsklachten ervaart dan je gewend was.
Hoe vang je dit op? Eerst wil je dit nog weten om beter te snappen wat er gebeurt in je lichaam
Het hormoon oestrogeen zorgde in je lichaam voor de opbouw van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel dat je huid elastisch houdt, en er ook voor zorgt dat je spieren, pezen, kraakbeen, banden en je slijmvliezen soepel blijven.
Dalen je oestrogeenniveaus onder invloed van de overgang? Dan worden onder meer je slijmvliezen minder vochtig en ook de opbouw en afbraak van je kraakbeen verandert. Deze beschermende laag kraakbeen wordt blijvend dunner waardoor gewrichten over elkaar gaan schuren bij belasting en/of bepaalde bewegingen. Het gevolg is dat je stijf bent als je opstaat. Ook een gevolg is dat irritaties in botten en kraakbeen kunnen zorgen voor ontstekingen, die weer kunnen leiden tot verandering van een gewrichtsvorm. Hierdoor kun je pijnklachten voelen wanneer je beweegt. Ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang ervaart dat . Het kan voelen als een beperking in haar doen en laten.
Daarnaast kan ook osteoporose (botontkalking) je gewrichtspijn erger laten aanvoelen. Immers, door de grote daling van het hoeveelheid oestrogeen neemt de botdichtheid af. Dat maakt je botten brozer en kan er onder andere toe leiden dat je rugwervels wat gaan inzakken.
- Eet vers en goed, drink voldoende water en thee
- Let op je houding, neem de tijd om op te staan.
- Forceer niets en rust voldoende
- Bespreek met je arts/verpleegkundige of HST jou zou kunnen helpen, of dat supplementen bij je voeding nemen, voldoende kan helpen
Wil je meer weten over de overgang en gewrichten, lees dan ook mijn andere blogs, of maak een afspraak over een verpleegkundig consult, in Friesland. Ik ben Stef Boes, overgangsverpleegkundige.
De meeste vrouwen raken in de overgang tussen hun 45ste en 60ste, maar het kan ook anders. Lees over de vervroegde overgang.