Dit artikel gaat over ‘de pil’ en de overgang. Veel vrouwen nemen de pil – de orale anticonceptiepil – langere tijd door, om zo te voorkomen dat zij overgangsklachten krijgen.
Wat zit er in de anti-conceptiepil?
Wat zit er in de anti-conceptiepil? De pil bestaat uit twee synthetische hormonen, ethinyl-estradiol (EE) en een progestativum, een synthetische variant van het hormoon progesteron. Synthetisch betekent dat ze in een laboratorium zijn gemaakt, net zoals veel andere pillen.
Synthetisch of Bio-identiek?
Synthetische hormonen worden door het lichaam veel minder goed afgebroken dan lichaamseigen hormonen. Dat is ook precies de bedoeling van de pil, want alleen zo kan er sprake zijn van anticonceptie. Deze synthetische hormonen bezetten de receptoren voor respectievelijk estradiol en progesteron en zo kunnen overgangsklachten inderdaad voorkomen worden.
Risico’s bij gebruik van de synthetische pil
Echter de hormonen in de pil gaan gepaard met een groter risico op trombose dan lichaamseigen hormonen en waarschijnlijk ook met een grotere kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Ook de kans op borstkanker is hoger dan in gevallen waarbij vrouwen gebruikmaken van Hormoon Suppletie Therapie- overgangshormonen, of deze nu bio-identiek zijn, of synthetisch.
Wanneer kan je wel de pil in de overgang nemen?
Wanneer is het wel slim om de pil te blijven gebruiken? Alleen als anticonceptie nog nodig is de pil een slimme keuze na je 50ste levensjaar.
De kans op een zwangerschap na 50 jaar is voor de meeste vrouwen echter zeer klein. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is immers 51 jaar en gemiddeld zo’n 4 jaar eerder treden er al geen eisprongen meer op.
Meer weten over jouw situatie?
Wil je meer weten over het gebruik van de pil zo rond je overgangsleeftijd? Neem contact op, je kunt via mijn site een afspraak inplannen in Bolsward, Leeuwarden, Harlingen en Terschelling.