Oorsuizen en de overgang. Dit artikel verschijnt in de week van het oorsuizen. Oorsuizen of tinnitus komt bij ongeveer 1 miljoen Nederlanders voor. De mensen die er last van hebben, hebben erg veel aan je begrip. Zij horen de hele dag een geluid en dat doet iets met je…
Oorsuizen en de overgang. Wat is het?
Bij oorsuizingen is er sprake van zoemen, sissen, brommen of suizen in de oren. Anderen spreken eerder over het geluid van zeegolven of van een soort fluittoon. Tijdens een zwangerschap of de overgang, wanneer de hormonen van gedrag veranderen, komt deze klacht regelmatig voor.
De overgang bestaat uit drie fases, de eerste fase is de perimenopauze. Oorsuizingen op zich is geen klacht die uitsluitend voorkomt tijden de (peri)menopauze, maar het is ook niet ongewoon dat ze op dat moment optreedt of sterker wordt. Anderzijds kunnen oorsuizingen ook door ouderdom ontstaan en kan het piepen van de oren toevallig gelijkvallen met de overgang, z0 grofweg kan de overgang voorkomen tussen het 40ste en 60ste levensjaar.
Oorzaken oorsuizingen zijn:
Verkalking van de gehoorgang, gehoorschade, hoge bloeddruk, stress of diabetes. Stuk voor stuk een van de vele oorzaken van oorsuizingen, die ook nog eens erger kunnen worden met het ouder worden. Ook opvliegers en nachtelijk zweten, enkele bekende overgangsklachten, kunnen het oorsuizen versterken.
Behandeling oorsuizingen
Tinnitus is een moeilijk probleem waarvoor in 40 % van de gevallen geen oorzaak wordt gevonden. Zink, magnesium, Gingko Biloba, ontspanning en osteopathie werken goed tegen oorsuizingen. Je kunt ook via gehoortraining Benaudira geholpen worden. Wat altijd helpt: toon je begrip!
De stichting Hoormij vraagt aandacht voor oorsuizingen, daar kun je terecht met je vragen, of voor informatie.
Rondom de overgang kun je met al je vragen terecht bij een overgangsconsulente.
Meer weten? Afspraak maken overgngsconsulent?
Woon je in Friesland, boek dan zelf je afspraak in met mij.
Of lees meer over urineverlies, stoppen met roken in de overgang of stress, of doe de test “Ben ik in de overgang?“